Kara Alıç


Viburnum Prunifolium denilen bu bitki Kızılderililer tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Karaalıç kökünün açık kahverengi kabuğunu, sağlarını ve dallarını tıbbi amaçlı kullanmışlardır. Şerokeler kara alıç kabuğundan çay demler ve adet sancısı çeken, düşük riski yaşayan ve doğumdan sonra rahim spazmı yaşayan kadınlara içirirlerdi. Kas kramplarını ve özelliklede rahim kramplarını iyileştirdiği için kramp kabuğu da denir.
Avrupa’da 1860 yılında D.L. Pares adlı hekim kara alıcın rahim kasları için tonik olarak ve düşüklerden korunmak için kullanılmasını yazınca birki tıp çevrelerinini dikkatini çekti. Ayurıca menopoz belirltileri tedavisi, rahim kaslarının özellikle düşük riski olanlarda yatıştırılması için kullanılmaklatadır. Rahim sarkması, hamilelik bulantısı ve yoğun kanmalı adet kanamaları içinde kullanılır.
Anti spazm özelliği için astım tedavisi, tansiyon, düşürme, sindirim ve idrar yolundaki kramp ağrıları içinde faydalıdır.
Kara alıç, ağaç olarak güzel görünümlü bir bitkidir. Mavi siyah meyveleri tatlıdır ve yenebilir. Reçeli yapılır. Dal ve yapraklarının kabuğu bitkisel tedavilerde kullanılan kısmıdır.
Faydaları Nelerdir?
- Adet Sancıları : İyi bir rahim toniğidir. Doğum sonrası ağrıları azaltmak, rahim kasılmasına bağlı adet ağrılarını azaltmak, menopoza bağlı ve diğer nedenlerden ortaya çıkan yoğun kanamaları azaltmak, düşük eylemi başladığında bunu engellemek için kullanılmaktadır. Yoğun adet kanamalarında altta yatan neden mutlaka araştırmalı daha sonra kullanılıp kullanılmamaya karar verilmelidir.
- Kas Krampları : yoğun kas kramplarını engellemek için kullanılır. Ancak bunu kullanmadan önce krampın nedenini iyi araştırmak ve gerçek nedeni bularak onun tedavisini, vermek önemlidir.
- Barsak Sancıları : Krampları engelleyen etkisinden ötürü ishale bağlı barsak klramları ve buna bağlı ortaya çıkan karın ağrılar için kullanılır.
Yan Etkileri:

- Hayvanlar üzerinde yapılan bir çok bilimsel çalışma olmasına rağmen hala insanlar üzerinde bir bilimsel çalışma yoktur.
- İçeriğindeki salisinden ötürü aspirin kullananlarda dikkatli olunmalıdır. Eğer aspirine karşı alerji var ise bu bitki kullanılmamalıdır. Barsak ve adet sancıları ve kanamlarda mutlaka altta yatan neden araştırılmalı ona göre kullanılmasına karar verilmelidir. Yien uzun süreli kullanılmamalıdır.
Kullanımı :
- Çay : 2 çay kaşığı kurutulmuş kök ya da sap kabuğunu 1 bardak sıcak suda 10 dk bekletip 2-3 saatte bir bardak olacak şekilde içilmelidir.
- Kapsül : Günde 3 defa 1000 mg alınmalıdır.
Etiketler: