Ağız Kokusu (Halitozis)
Hepimiz günlük yaşamımız içinde ağız kokusu yaşarız. Yediğimiz yemekten ve ya içtiğimiz ilaçtan dahi olabilir. Ancak burada tarif edilen ağız konusu rahatsız edici boyutta olan ve nevi şahsına münhasır bir kokudur. Bu nedenle hastalık değildir ancak hastalık belirtisidir.
Sabahları ortaya çıkan ağız kokusunun nedeni , gece boyunca uykuda tükürük salgısının azalması ve bakterilerin artması ile birlikte sülfür bileşiklerinin artmasıdır. Soğan sarımsak içinde de sülfür miktarı fazla olduğu için ağız kokusu olur.
Hastalıklara bağlı ağız kokusunun asıl nedeni diş ve diş eti hastalıklarıdır. Bunun yanında bademcik iltihabı, şeker hastalığı veya kan şekerinde ortaya çıkan dengesizlikler, reflü karaciğer ve böbrek yetmezliği de ağız kokusu yapar.
Tedavi
Öncelikle altta yatan sorunun araştırılması ve bunun tedavi edilmesi gerekir. Yaşam tarzında değişiklik yapılıp dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipi kullanılması önemlidir. Yine yatmadan önce ağzın çalkalanması ve yatarken düzenli aralıklar ile su içilmesinde ağız kokusunu engeller. Günlük su tüketiminin yeterli miktarlarda olması önemlidir.
Yoğurt ve kefir probiyotik içeriği bakımından zengin olacağı için düzenli tüketilmelidir.
Havuç, kereviz ve elma gibi gıdalar dişlerde plak oluşumunu azaltarak nefesin ferah kokmasını sağlar.
Gargara kullanımında sistein içeren gargaralar kullanılmamalıdır. Çünkü bunlar kötü kokuya neden olan sülfür üretirler.
Koenzim Q 10 kullanımı diş eti için önemlidir. Günlük olarak 50-200 mg kullanılmalıdır. Sigara içenlerde düzenli C vitamini kullanımı önemlidir ve günlük olarak 1000 mg kullanılmalıdır.
Ağızda oluşabilecek uçucu kükürtlü bileşiklerin yoğunluğunu azaltmak için çinko kullanımı veya çinko oksit içeren diş macunu kullanımı kokuyu azaltır.
Bitkisel Takviyeler
Maydanoz, kekik, nane, tarçın, kahve çekirdekleri, kakule, karanfil, anason ve rezene gibi meyveleri çiğneyebilirsiniz. Çay ağacı esansiyel yağı, nane ve adaçayı içeren sallama sıvıları ve diş macunları iyi çalışır.
Dereotu tohumu çiğnendiği zaman ağız kokusunu giderir. Akşam yemekten sonra veya kahvaltıdan sonra damağa sakız ağacı reçinesi, ekinezya, lavanta ve adaçayı içeren yapışkan tabletler ağız kokusunu belirgin derecede azaltır.
Kükürt bakterileriyle savaşmak ve ağız kokusunu gidermek için yarım bardak su içinde 5 damla kekik ve okaliptüs esansiyel yağları ile gargara yapın.
%10 propilen glikol ve %1 tannin içeren yeşil çay ekstraktı 100 ml ağız gargarası kokuya karşı birebirdir.
Ağız Gargaraları
1 damla papatya, rezene, nane ve kekik esansiyel yağlarını bir bardak ılık suda karıştırın. Bu su ile gargarara yapılır
1 bardak su içinde 3-4 adet karanfil ve 1 kabuk tarçın ağzı kapalı olarak 5 dk kaynatılır. Soğuduktan sonra 1-3 nane yaprağı ekleyin ve süzün. Bu su ile gargara yapılır.