Selülit


Selülit Nedir?
Selülit, cilt yüzeyinde çukurlu ve portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan, genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkileyen bir cilt problemidir. Selülitler, sık kilo alıp verme, yanlış beslenme, hormonal bozukluklar gibi birçok nedenden dolayı deri altı yağ dokularının bağ dokuları arasında sıkışması sonucu meydana gelir. Ergenlik sonrası kadınların yüzde 85’inde görülen ve kozmetik sıkıntılara neden olan selülit, günümüzde gerçekleştirilen uygulamalarla azaltılabilen bir cilt sorunudur.
Hangi Bölgelerde Selülit Oluşur?
Selülitler, özellikle basenlerde sıkça görülüyor. Selülitin en sık görüldüğü diğer bölgeler ise uyluğun üst kısmı, diz ve bileğin iç kısımları, baldırların arkası, üst bacaklar ile üst kollardır. Sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı yapan kadınlarda bile selülit gelişebilir. Vücuttaki yağın dağılım şekli de selülite yatkınlığı etkiler. Birçok farklı faktör, selülite neden olabileceğinden hemen hemen tüm kadınlar, hayatlarının bir döneminde vücutlarının herhangi bir kısmında selülit problemi yaşayabilir.
Selülit Neden Olur?
Selülite zemin hazırlayan çok fazla faktör vardır. Selülit oluşumunun nedeni tam olarak bilinmemekte birlikte en çok üzerinde durulan etkenler şunlardır:
- Aynı aile fertlerinde görülmesi nedeniyle genetik olduğu düşünülür.
- Hormonal etkiler ve fazla kilo, selülite neden olur.
- Aşırı yağ, karbonhidrat ve tuz tüketimi
- Doku dolaşımını bozan dar kıyafetler
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Alkol ve sigara da selüliti artıran faktörlerdendir.
Selülit Dereceleri Nelerdir?
- 1. derece selülit : Ayakta durduğumuz zamanlarda cilt pürüzsüzdür ve portakal kabuğu görünümü fark edilmez.
- 2. derece selülit: Yatma sırasında cilt pürüzsüz görünümünü korur ancak ayaktayken bir miktar çukurlaşma fark edilir.
- 3. derece selülit: Hem uzanırken hem de ayakta dururken ciltte portakal kabuğu görünümü vardır.
Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Selülitten doğal yollarla kurtulmak da mümkündür. Selülit tedavisi için kullanılan kremler ve bu kremler ile yapılan masajlar, portakal kabuğu görüntüsünün azalmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra ilgili bölgeye yapılacak cilt altı enjeksiyonları da selülite iyi gelir. Özellikle kilo verme aşamasında ortaya çıkan çatlaklar veya selülit için yapılan kupa masajları ve akupunktur ile olumlu sonuçlar alınabilir. Selülit tedavisinin en önemli aşamalarından biri selülit masajıdır. Çünkü masaj, kan ve lenf dolaşımını harekete geçirir ve dokuların taze oksijen ile dolmasını sağlar. Artıklarla dolu olan selülit hücreleri, ayrıca oksijen ile temizlemeye yönelik bir program olan ozon terapisiyle de azaltılabilir.
Selülit Kremleri
Selülit kremlerinin neler olduğuna dair internette çok fazla araştırma yapılıyor. Ancak selülit ile mücadele ederken sadece krem kullanmak yeterli değildir. Bunun yanı sıra selülit kremlerini doğru şekilde uygulanmak önemlidir. Selülit kremi, sorunlu bölgeye kuvvetli bir masajla, aşağıdan yukarıya, tercihen dairesel olarak 10 dakika ve günde iki kez uygulanmalıdır. Her selülit kreminin de etkili olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle bu tarz ürünler kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
Selülit Fırçalama
Selülit ve çatlak problemi olan ciltler için kullanılan diğer bir uygulama, kuru cilt fırçalama tekniğidir. Diğer adıyla selülit fırçalama tekniği, düzenli olarak uygulandığında sadece vücutta ölü hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlamaz aynı zamanda etkilenen bölgenin lenf sisteminde biriken toksinlerin ortadan kaldırmasına da destek sağlar. Ancak kullanılacak olan fırçanın doğal kıllardan yapılmış olmasına özen göstermelisiniz. Selülit fırçalama yöntemini banyo öncesinde yapabilirsiniz. Fırçalama seansından sonra yapacağınız duşun ardından nemlendirici ve besleyici bir vücut kremi kullanmayı ihmal etmeyin.
Etiketler: