Akupunktur Nedir?
Günümüzde hastalıkların iyileştirilmesinde medikal tedavilerin yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri de oldukça fazla kullanılmaya başlandı. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri de akupunktur. 1974 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da tedavi yöntemi olarak kabul edilen akupunktur, günümüzde birçok hastalığa şifa oluyor. Son yıllarda Batı tıbbında da akupunkturdan oldukça fazla yararlanılıyor. 5000 yıldır kullanılan kadim bir tedavi yöntemi olan akupunktur, temel anlamda vücutta bozulan dengeyi düzeltmekte ve denge sistemini kuvvetlendirerek, vücudun kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olmaktadır. Geleneksel Çin tıbbının da ayrılmaz bir parçası olan akupunktur, geçmişte olduğu gibi günümüzde de birçok hastalığın iyileştirilmesinde başarıyla uygulanmaktadır.
Çin tıbbının vazgeçilmez bir parçası olan akupunktur, binlerce yıldır insanlara şifa vermek için kullanılır. Bu özelliği nedeniyle aslında akupunkturun kadim bir tedavi yöntemi olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Günümüzde birçok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılan akupunkturun en sık uygulandığı alanlardan biri de migren tedavisidir. Öyle ki, Dünya Sağlık Örgütü de migreni akupunkturun tedavi edebileceği hastalıkların ilk sıralarına koymuştur.
Akupunktur, vücudun bozulan dengesini düzenler
Akupunktur felsefesinde vücutta enerji meridyenleri bulunduğuna ve bu meridyenlerden gece gündüz sürekli enerji akışı sağlandığına inanılır. Ancak vücudumuzdaki enerji akışı sağlıksız beslenme, kötü yaşam tarzı, stres, hava kirliliği, hareketsiz yaşam ve sağlık sorunları gibi faktörlerden olumsuz etkilenir. Bu olumsuzluklar da vücudumuzun dengesinin bozulmasına neden olur. Bazı zamanlar kendimizi “Hiç mutlu değilim, kendimi iyi hissetmiyorum ya da ağrılarım var" cümlelerini söylerken buluruz ya da hastalıklara yakalandığımızı fark ederiz. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız, o zaman vücudunuzdaki enerji akışı birçok nedene bağlı olarak etkilenmeye başlamış ve vücut denge sisteminiz bozulmuş demektir. Akupunktur tedavisi de tam bu noktada devreye girmektedir. Çünkü akupunktur yöntemi vücudumuzda bozulan dengeyi düzeltmekte ve denge sistemini yeniden güçlendirmektedir. Denge sisteminin güçlenmesi ile birlikte de vücudun kendi kendini iyileştirme gücü de artmaya başlar.
Akupunktur nasıl etki eder?
Akupunktur, cilt üzerindeki belirli noktalara ince iğnelerin batırılması ve bu noktaların uyarılması prensibiyle gerçekleştirilir. Akupunktur noktaları ise hastalıklara göre değişkenlik gösterir. İğneler yardımıyla akupunktur noktalarına yapılan uyarılar, sinir ağıyla sayesinde beyne ulaşır. Beynimizde bu uyarıları gerekli organlara ileterek, vücudun enerji dengesinin düzenlenmesini sağlar. Enerji değişimiyle birlikte ise vücutta bozulan denge düzelir ve iyileşme başlar. Akupunktur, son yıllarda birçok araştırmanın ana konusu olmuştur. Son yapılan bilimsel çalışmalar da akupunktur yönteminin beyinde pozitif ruh hali sağlayan ve ağrıya karşı etkili olan serotonin ile endorfin maddelerinin salınımını arttırdığını kanıtlamıştır. Bizlere sağlıklı bir yaşamın kapılarını açan akupunktur aslında bir denge tedavisidir. Çünkü akupunktur felsefesine göre vücudun enerji dengesi bozulduğunda hastalıklar ortaya çıkar. Ancak bu denge korunmaya başladığı zaman, hastalar iyileşir. Çünkü vücudun kendi kendini iyileştirme gücü yüksektir. Bu gücü harekete geçiren şey ise belli uyarı noktalarıdır. Akupunktur noktaları adını da verdiğimiz bu uyarı noktaları, akupunktur iğneleriyle uyarılarak, hastalıkların iyileşmesi hedeflenir.
Akupunktur hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Geleneksel Çin tıbbının vazgeçilmez bir parçası olan akupunktur, günümüzde 150'den fazla hastalığın tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılıyor. Bu hastalıkların bazıları ise şöyle:
- Baş ağrısı ve migren
- Boyun, sırt ve bel ağrıları
- Sindirim sistemi hastalıkları
- Alerjiler
- Fibromiyalji
- Nevralji
- Osteoartrit (Kireçlenme)
- Romatizmal Eklem İltihabı
- Kadın hastalıkları ve doğum
- Adet sancılarında
- Sigarayı bırakma
- Madde bağımlılığı
- Zayıflama
- Bulantı ve kusma
- Kemoterapinin yan etkileri olan bulantı ve kusmayı azaltma
- Alzheimer hastalarının yaşam kalitesinin düzeltilmesi
- Cinsel fonksiyon bozukluklarında
- Tüp bebek tedavilerinde
Akupunkturun faydaları nelerdir?
Günümüzde bilimsel bir tıp yöntemi olarak kabul edilen akupunkturun hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olmasının yanı sıra vücudumuza başka faydalarda sağlar. Bunlar arasında şunları sıralayabiliriz:
- İnfertilite (kısırlık) tedavilerinde destek yöntem olarak kullanılır.
- Birçok hastalığın tedavisine ek destek sağlayarak, iyileşme sürecinin hızlandırır.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Hastaların psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.
- Stresle mücadele de en iyi silahlardan biridir.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
- Ağrıların ilaçsız olarak giderilmesine yardımcı olur.
Akupunkturun yan etkisi var mı?
Akupunktur, bu alanda eğitim almış hekimler tarafından uygulandığı taktirde vücuda hiçbir zarar vermez. Çünkü akupunktur yönteminde vücuda ilaç ya da kimyasal madde verilmez. Bu nedenle bilinen herhangi bir yan etkisi de yoktur.
Akupunktur tedavisi ne kadar sürer?
Akupunktur tedavi süresi ve seansları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü herkesin hastalığı ve vücut yapısı farklıdır. Ancak genel anlamda 10-15 seanslık tedaviler uygulanır. Seans süresi ortalama 20 dakika sürerken, bu süre hekimin gerekli görmesi halinde 40-60 dakika arasında uzatılabilir.
Akupunktur ile Astım Tedavisi Akupunktur ile Migren Tedavisi Hamilelikte Akupunktur İle Bulantı ve Kusma Tedavisi Kemoterapi Hastalarında Akupunktur Tedavisi Akupunktur ile Alerji Tedavisi Alzheimer Hastalığında Akupunktur Tedavisi Akupunktur ile Sigara Bırakma Cinsel Fonksiyon Bozuklukları ve Akupunktur Tüp Bebek Akupunkturu Akupunktur ile Bel-Boyun ağrısı Tedavisi Shonishin (Bebek ve Çocuk Akupunkturu) Akupunktur ile Zayıflama Akupunktur İle Boyun Ağrıları Tedavisi Akupunktur ile Göbek Eritme Akupunktur ile Alerjik Nezle TedavisiEtiketler: