Akciğer Detoksu


Akciğerler, göğüs boşluğunun sağ tarafında ve sol tarafında yer alan vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Vücudun oksijen almasını sağlayan ve karbondioksitin vücuttan atılması görevini üstlenen akciğerlerimiz maalesef ki, soluduğumuz hava ile birlikte her gün çok sayıda toksik maddeye maruz kalıyor. Hava kirliliği, kullandığımız temizlik ve güzellik ürünleri ya da egzoz ve pişirdiğimiz yemekler ile çıkan duman, akciğerlerimizde toksik maddelerin birikmesine neden oluyor. Toksin maddeler ise gün geçtikçe ciğerlerde yoğunlaşarak, akciğer sorunlarına hatta tedavi edilmediği zaman akciğer kanserine bile yol açabiliyor. İşte bu nedenle akciğerlerimizi korumak ve toksinlerden arındırmak için akciğer detoksları yapmamız büyük önem arz ediyor.
Günümüzün en büyük tehlikelerinden biri de akciğerleri hedef alarak solunum sıkıntısına ve ölümlere sebep olan COVID-19 hastalığıdır. Bu nedenle salgın sürecinde akciğerlerimize iyi bakmamız ayrı bir önem kazanmaktadır. Modern şehir yaşantısı ile birlikte aslında her gün sağlığımızı tehdit eden bir çok faktör ile karşı karşıya kalıyoruz. Endüstriyel atıklardan ve egzozlardan çıkan dumanlar, güzellik ve ev temizleyicilerinden bulunan kimyasallar, evimizde bulunan toz ve küflerden çıkan zararlı parçacıklar maalesef ki solunum yoluyla vücudumuza giriyor. Bu toksik maddeler, zamanla akciğerlerimizde birikerek, akciğerlerimizde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açıyor. Bu nedenle akciğerlerimizi düzenli olarak toksinlerden arındırmak ve korumak için detoks uygulamaları gerçekleştirmek gerekiyor. Evlerinizde de rahatlıkla yapabileceğiniz akciğer detokslarıyla daha sağlıklı bir yaşam sürebilir, toksik maddeleri vücudunuzdan kolaylıkla atabilirsiniz.
Akciğer detoksu neden önemli?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her 10 kişiden 1'i yüksek düzeyde kirletici içeren hava soluyor. Hava kirliliği ise şehirlerde her geçen gün daha da tehlikeli hale geliyor. Gün içinde biz fark etmesek bile o kadar çok toksik madde soluyoruz ki, bu serbest radikaller akciğerlerimizde birikerek, akciğerlerimizin görevini yapamaz hale gelmesine neden oluyor. Bu durumda kanser gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor. DSÖ verilerine göre günümüzde en sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanseri yer alıyor. Bu nedenle akciğer detoksu yapmak son derece önemli. Çünkü akciğer detoksu, toksik maddelerden olumsuz etkilenen ciğerlerin temizlenmesini sağlayan bir bakım sürecini oluşturuyor.
Akciğerleri hedef alan hastalıklara dikkat!
Akciğerleri tehdit eden en önemli tehditlerden biri de üst solunum yolu hastalıkları. Özellikle COVİD-19 hastalığı, akciğerleri hedef alarak pandemi sürecinde birçok kişinin hayatının kaybetmesine neden olmuştur. Bu nedenle akciğer sağlığımızı mümkün olduğunca korumalı ve akciğer detokslarıyla toksik maddelerden arındırmamız gerekiyor. Bunu yapabilmenin en basit ve sağlıklı yolu doğanın bizlere sunduğu şifalı bitkileri kullanmaktır.
Akciğer detoksu nasıl yapılır?
Akciğer detoksu yaparken aktarlarda da rahatlıkla bulabileceğiniz muhteşem bitkiler vardır. Zencefil, zerdeçal ve keçiboynuzu ise akciğer detoksunda en sık kullanılan bitkilerdir. Vücudun toksinlerden arınmasına destek olmak için öncelikle günlük beslenme listenize antioksidanlardan zengin besinleri eklemeniz çok önemli. Vücudumuz gün içinde kendi kendini toksinlerden arındırma işlevini gerçekleştirir. Ancak yaş alma ile birlikte arındırma gücü azalır ve biriken toksinleri yeteri kadar dışarı atamaz. Bu nedenle vücudunuzun kendini koruma mekanizmasını desteklemek için E, C ve A vitaminleri ile selenyumu ihtiyacınızı karışlamasınız gerekir. Mesela antioksidan bakımından zengin olan çilek, frambuaz, yaban mersini ve böğürtlen gibi kırmızı renkli meyvelerin kanser, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra C vitamini kaynağı olan kivi, domates, yeşilbiber, turunçgiller ile tere ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de beslenme listenizde mutlaka yer almalıdır.
Akciğer Detoksu Ne Kadar Süreyle Yapılmalıdır?
Detoks uygulamaları uzun süreli diyetler değil, kısa süreli uygulamalardır. Detokslardan fayda sağlayabilmek içinse mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Eğer kronik bir hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız, akciğer detoksu yapmadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. Bunun dışında gebeler ve emziren annelere de bu tarz detoks uygulamaları önerilmemektedir. Detoks uygulamaları 1, 3 ve 7 gün olmak üzere ayda en fazla bir defa yapılmalıdır. Ancak detokslar, kişiye özel hazırlandığı için doktor önerisiyle uygulanmalı ve belirtilen süre asla geçilmemelidir. Aksi taktirde vücut dengenizin bozulmasına neden olabilir.
Akciğer detoksu nasıl yapılmalıdır?
Akciğer detoksları için hazırlanan karışımlardan bazıları her gün kullanılırken, bazıları haftada 1 defa kullanılmaktadır. Ancak, akciğer detoksları da bitkilerden hazırlandığı için kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve düzenli ilaç kullananlar, akciğer detoksu yapmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır. Her detoks uygulamasında olduğu gibi bu tarz karışımları bir fitoterapi uzmanına danışarak uygulamak, en sağlıklı sonucu almanızı sağlayacaktır. Detoks uygulamalarının kişiye özel hazırlandığı da unutulmamalıdır.
Akciğer detoksu tarifleri
Akciğer detoksu yapmaya başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
Keçiboynuzu suyu karışımı
Malzemeler:
- 1 tutam zencefil
- 1 diş sarımsak
- 5 dal tere
- 1 çay bardağı kadar kaynamış keçiboynuzu suyu
Yapılışı:
Bu malzemelerin tamamını blender içerisine atarak karıştırın. Bu akciğer detoksu karışımı, haftada 1 defa tüketilmelidir.
Tere otlu karışım
Malzemeler
- 15-16 adet tere
- 2 su bardağı su
Yapılışı:
Tencerenin içine 2 bardak suyu dökün ve tereleri 3 dakika boyunca haşlayın. Daha sonra tereleri süzün ve suyunu bir bardağın içine koyun. Tere suyunu soğuduktan sonra içebilirsiniz. Ancak bu detoks suyunu aç karnına ya da yemeklerden 2 saat sonra içmeye özen gösterin. Bu suyu günde 1 defa ve 5 gün süreyle içebilirsiniz. Ancak tere suyunu her gün taze olarak hazırlamanız gerekmektedir.
Zencefilli karışım
Malzemeler:
- 1 tutam taze zencefil
- 1 diş sarımsak
- 5 adet tere
- 1 çay bardağı keçiboynuzu suyu
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir tencereye koyarak kaynatın. Daha sonra karışımı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra karışımı blenderdan geçirip, sıvı hale getirin. Bu karışımı haftada 1 defa tüketebilirsiniz.
Etiketler: